Verkiezingen

Op deze pagina vindt u alle informatie over de verkiezingen voor Belgen die in de Europese Unie (EU) wonen.

  1. Laatst bijgewerkt op

Ook de Belgen in Italië, Malta en San Marino hebben stemplicht voor de Europese en federale verkiezingen. We raden aan om op tijd in te schrijven!


De volgende verkiezingen in België – Europees, federaal en regionaal – vinden plaats op zondag 9 juni 2024. Het lijkt nog ver af maar stilaan naderen we 2024. 

Alle specifieke regels rond stemmen vanuit het buitenland vindt u terug op de website van de Federale Overheidsdienst, in de rubriek verkiezingen. Het is raadzaam om alle info grondig door te nemen zodat alles in orde komt tegen de verkiezingen volgend jaar. 
 

Voor wie is de stemplicht geldig?


Belgen die binnen de Europese Unie (EU) en Belgen die buiten de EU wonen hebben stemplicht voor de federale wetgevende verkiezingen. Aan de regionale en de gemeente- en provincieraadsverkiezingen kunnen ze niet deelnemen.

Voor de Europese verkiezingen geldt eveneens stemplicht, al is er een licht verschil. Belgen die binnen de EU verblijven (Italië, Malta), kunnen stemmen op een lijst van het EU-land van verblijf. Als ze willen stemmen op een Belgische lijst, dienen ze daarvoor expliciet een aparte aanvraag in te dienen bij hun consulaire beroepspost. Landgenoten die buiten de EU wonen (San Marino), kunnen enkel op een Belgische lijst stemmen en hoeven daarvoor geen extra aanvraag te doen.
 

Inschrijving op voorhand


Inschrijving is verplicht, en die is pas geldig vanaf de eerste dag van de 4de maand volgend op de indiening van het formulier. Dus als onze post uw inschrijving ontvangt op 15 september 2023, dan zal je inschrijving geldig zijn vanaf 1 januari 2024. We raden dus aan om u vroeg genoeg in te schrijven opdat alles in orde komt vóór de dag van de verkiezingen!
 

Hoe zich in te schrijven?


Het formulier daarvoor vindt u terug op onze website, zowel voor de federale verkiezingen (DOCX, 39.69 KB) als voor de Europese verkiezingen. Op deze formulieren kan u uw stemwijze aanduiden. Als u met volmacht wilt stemmen, dan moet u ook een volmachtdrager aanduiden via een volmachtsformulier

Als u liever u volledig digitaal wilt inschrijven, dan kan u dit doen via ons platform e-consul. Voor dit, heeft u uw Belgische identiteitskaart en pincode nodig.

Als u al bent geregistreerd maar uw stemmethode wilt wijzigen – bijvoorbeeld toch niet in België, maar op een consulaire beroepspost of per brief – dan geldt dat als een nieuwe inschrijving. Het zal dus pas geldig zijn vanaf de eerste dag van de 4de maand volgend op de indiening van uw aanvraag tot wijziging van stemwijze.

Gelieve ten laatste op 29 februari 2024 het ingevulde, gedateerde, getekende inschrijvingsformulier en eventueel het volmachtsformulier aan de consulaire beroepspost terug te bezorgen. Dit kan op het e-mailadres elections.rome@diplobel.fed.be of per post op het adres via Giuseppe de Notaris 6, 00197 Roma ITALIA.


Veelgestelde vragen over verkiezingen