-
Laatst bijgewerkt op
Nieuwe Belgische identiteitskaart met vingerafdrukken
Alle door de EU-lidstaten afgegeven identiteitskaarten moeten volgens de Europese reglementering sinds midden 2021 de vingerafdrukken van 2 (wijs)vingers bevatten.
Sinds maandag 21 juni 2021 moet u voor een elektronische identiteitskaart (e-ID) of Kids-ID (als uw kind 6 jaar of ouder is) in persoon en op afspraak naar het consulaat-generaal van België in Rome komen.
Dat is nodig om een goede identificatie en een gelijkende foto te garanderen (die ter plaatse wordt genomen) en om (vanaf 12 jaar) uw vingerafdrukken af te nemen, zoals dat nu al voor een paspoort nodig is.
We zijn ons ervan bewust dat de aanvraag van een identiteitskaart daardoor meer inspanningen van u vergt. Maar enkel zo kunnen we de internationale erkenning van de Belgische identiteitskaart (in meer dan 50 landen) op peil houden.
Goed om te weten
- Als u al een e-ID (of Kids-ID) heeft, blijft die geldig tot de vervaldatum.
- De verplaatsing naar het beroepsconsulaat zal niet nodig zijn voor de aanvragen voor een Kids-ID voor kinderen die nog geen 6 jaar oud zijn. Daarvoor kunt u nog steeds het aanvraagformulier aan het beroepsconsulaat opsturen.
- Het beroepsconsulaat kan aangevraagde e-ID’s en Kids-ID’s nog altijd opsturen naar uw thuisadres - ophalen in persoon is niet nodig.
- Als u uw e-ID wil gebruiken om u te identificeren op internet en in te loggen op Belgische overheidswebsites, moet u de kaart wel activeren. Daarvoor moet u dan zelf met uw e-ID (Kids-ID) en pukcode op uw beroepsconsulaat, een ander Belgisch beroepsconsulaat of in elke Belgische gemeente langsgaan. Doe dat niet impulsief: kijk eerst de openingsuren of het afspraaksysteem na!
- De pukcode van de nieuwe e-ID’s en Kids-ID’s moet niet meer worden bewaard nadat de kaarten werden geactiveerd. Als u de pincode bent vergeten van een nieuwe en geactiveerde kaart, kan u bij elk beroepsconsulaat en elke gemeente langsgaan met uw kaart voor een nieuwe pincode. Een pukcode of herdruk van de pukcode is niet meer nodig voor de deblokkering van de PIN van nieuwe kaarten, eenmaal die geactiveerd zijn.
Wat kan niet?
De foto, vingerafdrukken en handtekening die u eventueel bij een eerdere aanvraag voor een e-ID of paspoort heeft laten registreren, kunnen om wettelijke en privacyredenen niet opnieuw worden gebruikt voor een nieuwe aanvraag voor een e-ID (Kids-ID).
Een e-ID of Kids-ID aanvragen bij een ander beroepsconsulaat dan het consulaat waar u ingeschreven bent, zoals dat voor een gewoon paspoort kan, is niet mogelijk.
Een alternatief in België:
- U kan uw e-ID/Kids-ID aanvragen bij (1) de Belgische gemeente waar u laatst ingeschreven was, (2) uw Belgische gemeente van geboorte als u nooit in België heeft gewoond, maar er wel bent geboren, of (3) een Belgische gemeente naar keuze als u nooit in België hebt gewoond en er ook niet geboren bent. Dit is wel iets duurder (reken rond de 100 euro, de prijs verschilt licht van de ene tot de andere gemeente). De kaart en pukcode worden dan uiterlijk 2 werkdagen later bij de gemeente geleverd en u kan de kaart dan onmiddellijk bij de gemeente activeren.
- Een aanvraag voor een Kids-ID bij een Belgische gemeente kan maar mits beide ouders aanwezig zijn - enkel zo kunnen we aannemen dat de wetgeving inzake het ouderlijk gezag van het land waar het Belgisch kind woont, gerespecteerd wordt.
- Zolang het kind nog geen 12 jaar is, wordt de Kids-ID enkel meegegeven aan de ouder die op hetzelfde adres als het kind woont. Een e-ID (vanaf de leeftijd van 12 jaar) daarentegen wordt enkel aan de titularis afgegeven, ook als die nog minderjarig is.
Algemene opmerkingen
Uw huidige identiteitskaart die u tijdens de hernieuwingprocedure in uw bezit mag houden, dient te worden teruggestuurd naar de Ambassade bij ontvangst van uw nieuwe identiteitskaart.
Het invullen van het aanvraagformulier
Opgepast: GEEN FOTO KLEVEN
naam: u vult de FAMILIENAAM in - voor getrouwde vrouwen: de meisjesnaam;
voornaam: u vult alle voornamen in (hoewel de identiteitskaart enkel de twee eerste voornamen voluit zal vermelden);
nationaliteit: eventuele andere nationaliteiten;
geboorteplaats: precies zoals op de geboorteakte vermeld, bv: Etterbeek en niet Brussel;
gewenste eerste taal van de identiteitskaart (de identiteitskaart is drietalig);
vakje aankruisen voor de gewenste manier van ontvangst van het document; u kan deze desgewenst ook door een koerierdienst laten ophalen - dit dient u ons dan op een apart blad mee te delen.
handtekening van de houder: te tekenen door de aanvrager. We gaan ervan uit dat zodra een kind kan schrijven (6 jaar), hij zijn naam of handtekening in het vak moet zetten. Kan de aanvrager om medische/fysische redenen niet tekenen, dan wordt een uitleg bij de aanvraag gevoegd.
Algemene bijkomende informatie
Wat is de geldigheidsduur van een e-ID?
De geldigheidsduur is afhankelijk van de leeftijd die u heeft op het moment van de aanvraag:
Leeftijd bij aanvraag Geldigheidsduur e-ID
Tussen 12 en 18 jaar 6 jaar
Tussen 18 en 75 jaar 10 jaar
Ouder dan 75 jaar 30 jaar
De e-ID blijft geldig:
- in geval van verhuis (naar een andere beroepspost, van of naar België)
- indien ze werd verkregen bij een Belgische gemeente en de houder zijn vertrek naar het buitenland heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie.
De e-ID verliest haar geldigheid:
- als ze wordt gemeld als verloren of gestolen
- indien de foto niet meer op de houder gelijkt
- indien ze werd verkregen bij een Belgische gemeente na augustus 2008 en de houder zijn vertrek naar het buitenland niet heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie
- indien u van ambtswege afgevoerd wordt uit de Belgische bevolkingsregisters.
Uw adres op uw e-ID/Kids-ID?
Indien uw elektronische identiteitskaart werd afgeleverd door een Ambassade of een consulaat, staat uw adres niet op de chip van uw elektronische identiteitskaart (ook niet indien u de certificaten heeft laten activeren). Enkel de naam van uw Ambassade of consulaat waar u bent ingeschreven wordt weergegeven onder de rubriek ‘’adres’’.
Ook op de elektronische identiteitskaart zelf wordt het adres niet weergegeven.
Indien u een officieel Belgisch document nodig heeft om uw adres te bevestigen (bijvoorbeeld voor een bank in België), kunt u aan uw Ambassade of consulaat een attest van woonst vragen.
Enkel voor de kids-ID: dienst “Hallo ouders”
Op de Kids-ID staat een telefoonnummer (+32 78 150350), dat 24/24u en 7d/7 bereikbaar is.
Als het kind verloren loopt en zijn Kids-ID bijheeft, kan elke persoon die het vindt, gemakkelijk zijn ouders of vertrouwenspersonen contacteren dankzij een cascadesysteem van telefoonnummers, dat geactiveerd wordt door de ouders.
Om dit cascadesysteem te activeren of voor meer informatie: www.halloouders.be